Sernikowe placuszki
Lubię zaczynać dobrze dzień, a dobre śniadanie musi być jego podstawą. Nie pamiętam już, kiedy ostatnio przygotowałam je w wersji na słono. Przeważnie sięgam po owsianki, gryczanki w różnych wariacjach, ale też i przeróżne placuszki bądź pancakes. Tamtego poranka zabrałam się za zrobienie sernikowych placuszków z przepisu z bloga Wypieki Beaty. Pozmieniałam trochę w recepturze i wyszło pysznie! Lekkie, puszyste, słodziutkie, jak małe, pieczone serniczki! Smakują tak samo dobrze na zimno, choć nie wiem, czy uda Wam się je zachować na dłużej niż kilka minut! 😋
A i jeszcze jedno!
Wraz z nową odsłoną bloga chciałabym, by pod każdą recepturą pojawiła się informacja o wartości odżywczej danego przepisu, więc jeśli Was to ciekawi, to prześledźcie posty od początku do końca i korzystajcie.
Na zdrowie!
Ilość porcji: dwie
Składniki:
- 250 gramów twarogu
- 3 jajka z wolnego wybiegu- żółtka i białka oddzielnie
- 2 łyżki erytrytolu (można zastąpić innym słodzikiem, ew. cukrem)
- 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną/ żytnią/ gryczaną)
jogurt grecki/ naturalny, owoce sezonowe/ orzechy
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem razem z żółtkami, erytrytolem. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do niej twarogową masę, delikatnie mieszając.
- Patelnię (najlepiej taką do naleśników) rozgrzej, zmniejsz ogień i nakładaj po łyżce masy. Sernikowe placuszki smaż z obu stron, aż zaczną się rumienić.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia są tak pyszne u zachęcające że nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić takie placuszki na podwieczorek 😉
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! Daj mi proszę znać, czy smakowały! 😊
Usuńpyszności i do tego jak pięknie podane nic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym je natychmiast!
OdpowiedzUsuńApetyczne bardzo.
Piękne zdjęcia! 😍 a twaróg jest wiernym składnikiem do wszelakich placuszków, zawsze wychodzą pyszne 😊
OdpowiedzUsuńZdjęcie absolutnie magiczne. Już wierze muszę takie zjeść!
OdpowiedzUsuńPlacuszki to ja kocham pod każdą postacią, a tu jeszcze te figi, no mniam!
OdpowiedzUsuńW tygodniu nie ale na weekend z chęcią wypróbuję! Do tego kawka i śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia ❤️
OdpowiedzUsuń