Sernikowe placuszki



Lubię zaczynać dobrze dzień, a dobre śniadanie musi być jego podstawą. Nie pamiętam już, kiedy ostatnio przygotowałam je w wersji na słono. Przeważnie sięgam po owsianki, gryczanki w różnych wariacjach, ale też i przeróżne placuszki bądź pancakes. Tamtego poranka zabrałam się za zrobienie sernikowych placuszków z przepisu z bloga Wypieki Beaty. Pozmieniałam trochę w recepturze i wyszło pysznie! Lekkie, puszyste, słodziutkie, jak małe, pieczone serniczki! Smakują tak samo dobrze na zimno, choć nie wiem, czy uda Wam się je zachować na dłużej niż kilka minut! 😋

A i jeszcze jedno!

Wraz z nową odsłoną bloga chciałabym, by pod każdą recepturą pojawiła się informacja o wartości odżywczej danego przepisu, więc jeśli Was to ciekawi, to prześledźcie posty od początku do końca i korzystajcie.

Na zdrowie!

Ilość porcji: dwie

Składniki: 
  • 250 gramów twarogu 
  • 3 jajka z wolnego wybiegu- żółtka i białka oddzielnie 
  • 2 łyżki erytrytolu (można zastąpić innym słodzikiem, ew. cukrem)
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną/ żytnią/ gryczaną) 
Propozycja podania: 
       
jogurt grecki/ naturalny, owoce sezonowe/ orzechy



Sposób przygotowania: 
  • Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem razem z żółtkami, erytrytolem. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. 
  • Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do niej twarogową masę, delikatnie mieszając. 
  • Patelnię (najlepiej taką do naleśników) rozgrzej, zmniejsz ogień i nakładaj po łyżce masy. Sernikowe placuszki smaż z obu stron, aż zaczną się rumienić. 
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Komentarze

  1. Zdjęcia są tak pyszne u zachęcające że nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić takie placuszki na podwieczorek 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego! Daj mi proszę znać, czy smakowały! 😊

      Usuń
  2. pyszności i do tego jak pięknie podane nic tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym je natychmiast!
    Apetyczne bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia! 😍 a twaróg jest wiernym składnikiem do wszelakich placuszków, zawsze wychodzą pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie absolutnie magiczne. Już wierze muszę takie zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki to ja kocham pod każdą postacią, a tu jeszcze te figi, no mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. W tygodniu nie ale na weekend z chęcią wypróbuję! Do tego kawka i śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz