Gryczanka z cynamonem i orzechami

Gryczankę, czyli kaszę gryczaną niepaloną, często przygotowuję na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki. W porównaniu do tradycyjnej, palonej kaszy gryczanej, ta jest moim zdaniem łagodniejsza w smaku, orzechowa, co świetnie wpisuje się do jesiennych smaków. Tą z tego przepisu wzbogaciłam cynamonem, dodałam posiekane orzechy i pokrojone figi, a kremowości dodała jej pasta kokosowa. Zamiast fig możecie dodać podprażone jabłka. Wtedy powstanie Wam pyszne, szarlotkowe śniadanie! Czy można lepiej rozpocząć dzień? :) 


Ilość porcji: dwie

Składniki: 
  • 170 gramów kaszy gryczanej (około 3/4 szklanki) 
  • 220 mililitrów dowolnego mleka (u mnie sojowe) 
  • 220 mililitrów wody 
  • 3 łyżki pasty kokosowej/ mleka kokosowego z puszki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • opcjonalnie: erytrytol/ cukier/... do smaku 
  • 30 gramów posiekanych orzechów    

 Sposób przygotowania: 
  • Kaszę zalej wodą i mlekiem. Dodaj pastę kokosową, cynamon i wybrane przez siebie słodzidło.
  • Gryczankę gotuj na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając, aż będzie miękka i częściowo wchłonie płyny. Potrwa to około 15 minut. 
  • Po tym czasie przelej ją do miseczek i podawaj z posiekanymi orzechami i dowolnymi dodatkami.

Komentarze