Gryczanka z cynamonem i orzechami
Gryczankę, czyli kaszę gryczaną niepaloną, często przygotowuję na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki. W porównaniu do tradycyjnej, palonej kaszy gryczanej, ta jest moim zdaniem łagodniejsza w smaku, orzechowa, co świetnie wpisuje się do jesiennych smaków. Tą z tego przepisu wzbogaciłam cynamonem, dodałam posiekane orzechy i pokrojone figi, a kremowości dodała jej pasta kokosowa. Zamiast fig możecie dodać podprażone jabłka. Wtedy powstanie Wam pyszne, szarlotkowe śniadanie! Czy można lepiej rozpocząć dzień? :)
Ilość porcji: dwie
Składniki:
- 170 gramów kaszy gryczanej (około 3/4 szklanki)
- 220 mililitrów dowolnego mleka (u mnie sojowe)
- 220 mililitrów wody
- 3 łyżki pasty kokosowej/ mleka kokosowego z puszki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: erytrytol/ cukier/... do smaku
- 30 gramów posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalej wodą i mlekiem. Dodaj pastę kokosową, cynamon i wybrane przez siebie słodzidło.
- Gryczankę gotuj na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając, aż będzie miękka i częściowo wchłonie płyny. Potrwa to około 15 minut.
- Po tym czasie przelej ją do miseczek i podawaj z posiekanymi orzechami i dowolnymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz