Pieczone gruszki z kaszą i orzechami

Nie za bardzo przepadam za surowymi gruszkami. Jak już je jem to w formie jakiegoś musu, czy w wypiekach. Gdy ostatnio przeglądałam Instagrama, rzuciło mi się w oczy zdjęcie pieczonych gruszek z miodem i mascarpone. Przepis zapisałam do kieszonki i postanowiłam zrobić coś podobnego w najbliższy wolny dzień. Postanowiłam, że gruszki wydrążę, dodam kaszę gryczaną z orzechami i do tego podam jeszcze krem z mleka kokosowego... Rany! Ale to było dobre! Wszystkie smaki tak przyjemnie się dopełniły! Słodka gruszka, cynamon, orzechowa nuta z samych orzechów i kaszy gryczanej niepalonej, no i ta wisienka w postaci tego kremu. Popatrzcie sami na zdjęcia, czy nie wyglądają pysznie? ❤️ 


Ilość porcji: 3

Składniki: 
  • 3 gruszki 
  • 70 gramów kaszy gryczanej niepalonej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • łyżeczka erytrytolu/ innego słodzika/cukru + 4 łyżki 
  • 50 gramów orzechów
  • puszka mleka kokosowego schłodzonego minimum 12 godzin w lodówce 
Sposób przygotowania:
  • Gruszki umyj, przekrój na pół i za pomocą noża lub łyżki do lodów wydrąż środek.
  • Kaszę gryczaną przesyp do garnka, zalej mlekiem, dodaj cynamonem i gotuj do momentu, aż kasza zmięknie i prawie całkowicie wchłonie cały napój. Pamiętaj o mieszaniu jej co jakiś czas, by nie przywarła do spodu garnka. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Otwory w wydrążonych owocach natrzyj cynamonem i erytrytolem. Ilość tych składników dopasuj do swoich upodobań. U mnie to była szczypta cynamonu i słodzika na każdej połówce.
  • Tak przygotowane gruszki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do środka każdej z nich nakładaj równomiernie ugotowaną kaszę.
  • Gruszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj krem. Stałą cześć mleka kokosowego ubij z erytrytolem na gładki krem. 
  • Gruszki podawaj na ciepło z kleksem kremu kokosowego, który możesz dodatkowo oprószyć cynamonem.


Komentarze